JaumeI Senyor-Parellada

Jaume I

El rei conqueridor

Fill de Pere I el Catòlic i de Maria de Montpeller, nascut l’any 1208, va ser comte de Barcelona, rei d’Aragó, de València, de Mallorca i senyor de Montpeller. Tal com el descriu Bernat Desclot a la seva Crònica, era un rei alt, ros i de presència robusta.
El seu regnat va ser llarg i pròsper. Entre 1229 i 1235 va conquerir Mallorca, Menorca i Eivissa, amb un estol de naus, arravatant l’illa als sarraïns i al seu rei musulmà. Simultàniament, va iniciar la conquesta de València, i més endavant, el 1265, la de Múrcia, que va conquerir amb tenacitat i valor, encapçalant sempre les seves tropes.
Jaume I va escriure, o va dictar, el Llibre dels feits, primera gran crònica, redactada com una autobiografia, i és un dels textos més importants de la literatura medieval catalana, tant des del punt de vista lingüístic i literari, com històric. Va morir l’any 1276 i les seves restes descansen al monestir de Poblet.

{besps}l4jaume1{/besps}

Vols saber més? … Barcelona metro a metro!
Tens una foto del barri o recomanació? envia-la 

Els veïns recomanen

JaumeI Senyor-ParelladaRestaurant SENYOR PARELLADA
carrer de l’Argenteria, 37
Tel. 933 105 094
www.senyorparellada.com
Situat en ple cor del Born, antigament era una casa de viatgers i encara conserva un pati central acristallat. Un dels referents de la ciutat quant a cuina catalana popular de qualitat. 


JaumeI montielRestaurant MONTIEL Espai Gastronòmic
carrer Flassaders, 19
Tel. 932 683 729
www.grupmontiel.com/restaurantemontiel.html
Tranquil restaurant proper al museu Picasso, de cuina tradicional espanyola amb excel·lent matèria primera acompanyada d’una gran selecció de vins.


JaumeI vinya senyorLA VINYA DEL SENYOR
plaça de Santa Maria, 5
Tel. 933 103 379
www.lavinyadelsenyor.com
Situada en un racó privilegiat, en aquesta vinoteca tenen més de 400 referències de vi, que també serveixen en copes individuals.


jaumeI GadesRestaurant GADES 
carrer Esparteria, 10
Tel. 933 104 455
www.gadesfondues.com
En el cor del barri de la Ribera es troba un dels restaurants més emblemàtics per provar una excel·lent fondue. també tenen interessants menús.

Veure tots
Llocs d’Interès

JaumeI MuhbaMUSEU D’HISTÒRIA DE LA CIUTAT (MUHBA)
plaça de Pau Vila, 3
Tel. 932 254 700
www.museuhistoria.bcn.es
Un dels museus més interessants per aprendre més sobre Barcelona. Podreu caminar per terres acristallats per sobre de l’antiga Barcino romana del S.I a. de C. o endinsar-vos fins a l’alta edat Mitjana (S.XIII) fent un recorregut molt curiós i didàctic.


JaumeI CatedralCATEDRAL DE LA SANTA CREU I SANTA EULÀLIA
(Catedral de Barcelona )

plaça de la Seu, s/nº
Tel. 933 428 262
www.catedralbcn.org
Monumental edifici del gòtic català, de tres naus, però amb una sola absis. Es va construir entre els segles XIII i XV, just en el mateix lloc on havia estat la catedral romànica, i encara abans, una paleocristiana. La seva façana és més actual (S.XIX), i tot el seu conjunt és una de les majors joies que té la ciutat. Si aneu de 13 a 17h., cal pagar entrada.


JaumeI MuseuPicassoMUSEU PICASSO
carrer de Montcada, 15-23
Tel. 932 563 000
www.museupicasso.bcn.cat
Centre de referència per a conèixer els anys de formació de Pablo Ruiz Picasso, amb més de 4.000 obres exposades.


museu cultures monMUSEU DE LES CULTURES DEL MÓN
carrer de Montcada, 12
Tel. 932 562 300
http://museuculturesmon.bcn.cat
Inaugurat recentment dins dels palaus gòtics de Nadal i Marquès de Llió, en aquest espai descobrireu la diversitat cultural i artística de llocs com Àfrica, Àsia, Amèrica o Oceania. Tanquen els dilluns i els primers diumenges de mes, accés gratuït tot el dia, així com les tardes de tots els diumenges.


JaumeI Santa Maria del MarBASÍLICA DE SANTA MARÍA DEL MAR
plaça de Santa Maria, 1
Tel. 933 102 390
Magnífica església construïda entre 1329 i 1383, es tracta de l’exemple més emblemàtic i depurat del gòtic català. Els seus mestres d’obra principals van ser: Berenguer de Montagut i Ramón Despuig i d’ella destaquen la seva amplitud, les seves impressionants columnes i la seva rosassa superior. Potser per tractar-se d’un exemple de església popular, construïda pels feligresos, aquí no us faran pagar, com s’ha decidit fer en la Catedral de Barcelona.

 


JaumeI columnestempleAugustCOLUMNES DEL TEMPLE D’AUGUST
(Centre excursionista de Catalunya)
carrer Paradís, 10
Tel. 933 152 311
Passejant pel centre podreu gaudir d’una visita ràpida a les quatre columnes del Temple romà d’August, l’original, tot el que queda d’aquest temple amb més de dos mil anys d’història. Davant, una pedra de molí ens marca el punt més alt de la ciutat romana: la muntanya Tàber.


JaumeI CasadelArdiacaCASA DE L’ARDIACA
carrer de Santa Llúcia, 1
Construïda al segle XII i reformada en el XV, en aquest edifici vivia la jerarquia eclesiàstica dels Arcedians des del segle XII. Actualment és la seu de l’Arxiu Històric de la ciutat. Si us apropeu en el dia de Corpus (vers el 30 de Maig) podreu veure «l’ou com balla», una curiosa tradició catalana de fer ballar un ou damunt de les fonts dels patis. Molt a prop estan la Pia Almoina i el centre cívic Pati LLimona (carrer de Regomir, 3), un lloc meravellós per entrar a prendre un te i relaxar-nos.


miba-el-museo-de-las-ideas-e-inventosMIBA. MUSEU D’IDEES I INVENTS DE BARCELONA
carrer Ciutat, 7
Tel. 933 327 930
www.mibamuseum.com
Dona ales a la teva imaginació visitant aquesta sala que consta de tres espais: el Reflexionàrium, l’Espai Absurd i el Societat Il·limitada. Objectes creatius i invents curiosos per a tota la família. Dilluns tancat.


museu motoMUSEU DE LA MOTO DE BARCELONA
carrer de la Palla, 10
Tel. 933 186 584
www.museumoto.com
Ubicat als baixos del antic convent de Sant Felip Neri, aquest és un espai curiós amb una selecció de models de motocicletes des de 1905 al 2010. Disposa també de botiga amb productes singulars i una selecció de llibres entorn al món de les dues rodes.


Museu FredericMaresMUSEU FREDERIC MARÈS
plaça de Sant Iu, 5
Tel. 932 563 500
www.museumares.bcn.cat
Aquest museu uneix les col·leccions d’escultura hispànica que l’escultor Frederic Marès va reunir i va donar a la ciutat. En l’estudi-biblioteca també hi ha part de la seva obra i en el Gabinet del col·leccionista milers d’objectes majorment del S.XIX.

Veure tots
Serveis

JaumeI SalaCiutatSALA CIUTAT
carrer Ciutat, 2
Tel. 932 563 990
www.bcn.cat/salaciutat
Podreu accedir per la porta de l’edifici de l’Ajuntament que dóna al *carrer de la Ciutat, 2. Aquí projecten pel·lícules de cinema i es fan exposicions relacionades amb la ciutat de Barcelona. La entrada és gratuïta.


JaumeI biblioFrancescaBonnemaisonBIBLIOTECA FRANCESCA BONNEMAISON
carrer Sant Pere més Baix, 7
Tel. 932 687 360
www.bcn.cat/bibfbonnemaison
Biblioteca molt completa, especialitzada en la dona i amb zona infantil.

Veure tots

{phocamaps view=map|id=88}

 

{fcomment lang=es_ES}

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *